Κομμωτήριο, Ιλίσια

Interior design: Ελένη Τσουμπού & Γιάννης Στάμου
Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του ‘60 στα Ιλίσια, οι χώροι ενός παλιού ραφτάδικου και ενός πρώην υποδηματοποιείου συνενώθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα επιχείρηση, ένα σύγχρονο κομμωτήριο.

Μας ζητήθηκε να σχεδιάσουμε από την αρχή το κομμωτήριο διατηρώντας την αυθεντική 60’s αισθητική του χώρου και σεβόμενοι τη φυσική φθορά που κουβαλούσε, ενώ παράλληλα να αποφύγουμε τον σχεδιασμό μιας κλασικής διάταξης κομμωτηρίου με θέσεις περιμετρικά του χώρου.

Πρώτη κίνηση ήταν η καθαίρεση του τοίχου που χώριζε τα δύο καταστήματα. Η κεντρική κολώνα του νέου ενοποιημένου χώρου αποκαλύφθηκε για να αποτελέσει τον κόμβο γύρω από τον οποίο θα εκτυλισσόταν η βασική λειτουργία του κομμωτηρίου, το hair coloring. Περιμετρικά απλώθηκαν οι υπόλοιπες λειτουργίες, το παρασκευαστήριο των βαφών, οι λουτήρες, οι βοηθητικές θέσεις εργασίας και η reception με τον χώρο αναμονής.

Η κεντρική τσιμεντένια κολώνα παρέμεινε γυμνή, χωρίς επίχρισμα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για την προϊστορία του χώρου. Στην ίδια λογική επιλέχθηκε να μην επενδυθούν ή βαφούν οι τοίχοι, παρά μόνο να στεγανοποιηθούν με ειδικό διάφανο βερνίκι, προκειμένου να μείνουν αναλλοίωτα τα ίχνη και οι χρωματισμοί των προηγούμενων χρήσεων. Στο δάπεδο διατηρήθηκε το αυθεντικό ροζ-πορτοκαλί μωσαϊκό.

Μέσα σε αυτό το φθαρμένο αλλά καθαρό πια πλαίσιο κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε ένα στοιχείο έντονης αντίθεσης, ένα σύγχρονο «φωτεινό κουτί», το οποίο οριοθετεί τον χώρο του wc, ενώ λειτουργεί και σαν φωτιστικό σώμα για τον χώρο αναμονής.

Πέρα από τον ειδικό εξοπλισμό σε καρέκλες και λουτήρες, τα σταθερά έπιπλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, με βασικά υλικά το ξύλο σε απόχρωση καρυδιάς και τη μαύρη λαμαρίνα. Στο παρασκευαστήριο τοποθετήθηκε παλιός μαρμάρινος νεροχύτης που αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο σύνδεσης με την προηγούμενη ζωή του χώρου.

Τέλος, η νέα γύψινη οροφή, η οποία τοποθετήθηκε προκειμένου να καλυφθούν οι απαραίτητες νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, βάφτηκε σε επιβλητική μαύρη απόχρωση ώστε να υπογραμμίσει και να ενοποιήσει όλα τα επί μέρους στοιχεία του χώρου.

Privacy Preference Center